نحوه نصب سیستم های صوتی اهمی و ولتی به چه صورت است؟
نحوه نصب سیستم های صوتی اهمی و ولتی به چه صورت است؟ ممکن است این سؤال برای اکثر شما که در حوزه الکترونیک کار می کنید پیش آمده باشد. برای پاسخ به سؤال تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
نحوه نصب سیستم های صوتی اهمی و ولتی به چه صورت است؟
به طور کلی سیستم های صوتی به دو روش نصب می شوند. نصب سیستم صوتی به روش اهمی (کانونشنال) و نصب سیستم صوتی به روش ولتی دو گزینه ی پیش روی ما هستند. در ادامه به تعریف و بررسی دو روش ذکر شده و مزایا و معایب آن ها می پردازیم.
انواع سیستم های صوتی
سیستم صوتی از نظر کابل کشی و آمپلی فایر به دو نوع کلی تقسیم بندی می شود:
1. سیستم صوتی اهمی (کانونشنال)
طراحی سیستم صوتی اهمی به گونه ای است که حداکثر توان برای آمپلی فایر 8 اهم تعریف شده است. بدین صورت که مقاومت بلندگوهایی که به صورت موازی یا سری به یکدیگر متصل می شوند، باید برابر یا کم تر از 8 اهم باشد. در چنین سیستم هایی مقاومت باید به صورت دقیق برآورد شود تا موجب خرابی آمپلی فایر نشود.
مزایای سیستم های صوتی اهمی (کانونشنال)
کیفیت صوت خروجی بالا، تأثیرات نویز کم
نصب سیستم صوتی به روش اهمی یکی از روش های رایج برای اتصال بلند گو ها و سیستم تغذیه کننده (آمپلی فایر) است. در این روش کابل کشی، از هر بلند گو یک جفت سیم جداگانه به آمپلی فایر متصل و بدون مانع ترانس مچینگ، بلندگوها مستقیماً از منبع تغذیه استفاده می کنند.
به طور کلی نصب سیستم صوتی به روش اهمی یا کانونشنال، کیفیت و قدرت صدای شما را تضمین می کند. با استفاده از این روش تأثیرات نویز کمتری را تجربه خواهید کرد.
معایب سیستم های صوتی اهمی (کانونشنال)
پیچیدگی کابل کشی، امکان خرابی بالا
پیچیدگی کابل کشی و امکان خرابی بالا از معایب روش اهمی است. به زبان ساده تر به دلیل نامحدود بودن ورودی بلند گو از جانب آمپلی فایر، در صورتی که آمپلی فایر قوی تر از مجموع بلند گو ها باشد، با افزایش ولوم و بار الکتریکی، ممکن است سیم پیچ بلند گو یا کراس اور دچار خرابی و سوختگی شود. بنابراین در این نوع سیستم (سیستم صوتی اهمی) همیشه باید به ولوم دستگاه توجه ویژه ای داشت.
محدودیت مقاومتی در سیستم صوت اهمی
محدودیت مقاومتی در سیستم صوت اهمی یکی دیگر از مشکلاتی است که در این روش به وفور دیده می شود. درواقع موضوع اصلی مطابقت مقاومت الکتریکی بین بلندگو ها و آمپلی فایر است. به صورت کلی در علم الکترونیک، چنانچه دو مصرف کننده بر روی یک مدار به صورت پارالل بسته شوند، مقاومت شان کمتر خواهد شد. به صورت واضح تر اگر دو بلند گو با مقاومت 8 اهم را به صورت موازی در یک مدار ببندیم، مقاومت نهایی به 4 اهم و اگر 2 بلندگوی دیگر اضافه کنیم، مقاومت نهایی به 2 اهم می رسد.
شاید آمپلی فایر تعداد ورودی های زیادی داشته باشد، اما ما نمی توانیم هر تعداد بلندگو که می خواهیم را به آمپلی فایر نصب کنیم. چراکه دستگاه تغذیه یا آمپلی فایر در یک مقاومت مشخص و تعیین شده کار می کند. (حتی اگر توان مصرفی بلندگو ها خیلی کمتر از توان تولیدی آمپلی فایر ما باشد).
محدودیت امپدانس
یکی دیگر از معایب سیستم های صوتی اهمی محدودیت امپدانس است. در سیم کشی های طولانی، ما با افت و محدودیت امپدانس مواجهه می شویم. چراکه سیم های رابط بسته به نوع و جنس شان، مقاومتی را به کل مدار تحمیل می کنند. پس اگر مسافت کابل کشی طولانی باشد، در طول مسیر دچار افت توان خواهیم شد.
2. سیستم های صوتی ولتی
سیستم ولتی نسبت به سیستم صوتی اهمی پیچیدگی کمتری دارد. در این نوع سیستم، کابل کشی بین بلندگوها به هر نحوی که ممکن باشد، صورت می گیرد. تنها نکته ای که در نصب سیستم به روش ولتی حائز اهمیت است، در نظر گرفتن توان خروجی آمپلی فایر است. در این روش، ترانسفورمر در پشت بلندگو ها قرار گرفته که نهایتاً به یک بلندگو 8 اهم متصل می شود. برخی از مهندسین به دلایل مشکلات کابل کشی در روش اهمی که با محدودیت توان رو به رو می شود، روش ولتی را برای سیستم های صوتی توصیه می کنند.
به طور کلی سیستم ولتی یا نصب سیتم صوتی به روش ولتی یک روش رایج و کاربردی است. در این روش، بلندگو ها به صورت موازی در مدار نصب می شوند. در نصب سیستم های صوت ولتی از یک ترانس مچینگ با توان مشخص در مدار بلندگو ها استفاده می شود. این کار مانع از افت توان در مدار خواهد شد.
مزایای سیستم های صوت ولتی
قابلیت استفاده از چندین بلندگو (اسپیکر)
در این روش محدودیتی برای تعداد بلندگو ها نخواهیم داشت. شما می توانید هر تعداد بلندگو که نیاز است را به مدار خود اضافه کنید. برای مچ کردن امپدانس و توان بلندگو ها از یک قطعه به نام ترانسفورماتور (ترانس مچینگ) استفاده می شود.
قابلیت تنظیم شدت و حجم صوت
مزیت دیگر روش ولتی، قابلیت تنظیم شدت و حجم صوت است. در این روش، ترانس مچینگ که دارای چندین خروجی است، به یک سلکتور وصل شده که با استفاده از آن می توانید میزان و حجم صدای هر بلندگو را کنترل کنید.
قابلیت ارتقاء آسان
در روش ولتی قابلیت استفاده از بلندگو ها با توان های مختلف، متناسب با هر موقعیت و منطقه وجود دارد. دست شما در این روش حسابی باز است.
کابل کشی آسان
در سیستم های صوت ولتی دیگر مشکلات و کابل کشی و افت توان را نخواهیم داشت. پیاده سازی سیستم های صوت ولتی خیلی ارزان تر از سیستم های صوت اهمی است. چرا که در این روش به کابل کمتری برای سیم کشی نیاز خواهیم داشت.
معایب سیستم های صوت ولتی
پاسخ فرکانسی متغیر
در روش ولتی استفاده از ترانس مچینگ باعث می شود که مقداری از توان آمپلی فایر تلف شود. درواقع این ابزار شبیه یک مقاومت عمل می کند. در چنین حالتی طبیعی است که کیفیت بلندگو ها دچار افت شدیدی می شود.
تأخیر و تأثیر نویز بالا
در روش ولتی این امکان وجود ندارد که بر روی بلندگو هایی که در فاصله دورتری قرار دارند، تأخیر انداخت تا صدای آن ها با صدای بلندگو های نزدیک تر یکسان شود. بنابراین در بلندگوهای با فاصله دورتر، تأخیر به راحتی قابل شنیدن است. البته استفاده از ترانس های بی کیفیت و ارزان قیمت نیز تا حدودی باعث تغییر صدای بلندگو ها خواهد شد. به طور کلی در روش ولتی تأثیرات نویز بیشتری را مشاهده خواهید کرد.
سخن پایانی
در این مطلب به تعریف سیستم های صوتی، انواع سیستم های صوتی، مزایا و معایب آن ها پرداختیم. درواقع به صورت خلاصه با نحوه نصب سیستم های صوتی آشنا شدیم. امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما همراهان عزیز قرار گرفته باشد.
در ضمن شما همراهان عزیز می توانید برای خرید میکروفن در اصفهان از طریق همین وب سایت اقدام نمایید.